pacha

Encyklopedia PWN

Pach Eugeniusz, ur. 13 X 1929, Warszawa, zm. II 2016,
prezenter, lektor i dziennikarz telewizyjny;
substancje mineralne (gł. sole) stosowane jako dodatek do dawek pokarmowych (np. kreda pastewna, mielone muszelki i skorupy jaj, mączka kostna, fosforan wapnia, sól kuchenna);
pasza, karma,
produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego oraz substancje uzyskiwane w wyniku procesów chem. (np. mocznik) i biol. (np. drożdże paszowe) zawierające składniki pokarmowe, służące do żywienia zwierząt;
kiszonki, kwaszonki,
pasze soczyste zakonserwowane naturalnie w wyniku fermentacji lub przez dodanie kwasów org. bądź mineralnych (np. mrówkowego lub siarkowego), a także preparatów fabrycznych (np. Acidol, Ensimax).
Pachacuti
[pacziakụti; keczua pacha kuti ‘odwrócenie czasoprzestrzeni’, ‘przewrót’, ‘rewolucja’, ‘wojna’, ‘ten, kto ich dokonuje’],
przydomek wielu przedinkaskich władców peruwiańskich, wicekróla Francisco de Toledo oraz imię Inki Yupanquiego (w keczua: Pacha Kuti Inqa Yupanki), założyciela rodu w Cuzco, ojca Tupy Inki Yupanquiego i dziada Huayny Capaca Inki;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia