półtrwałe

Encyklopedia PWN

produkt mięsny, wyrób wędliniarski o charakterystycznym, wydłużonym kształcie, sporządzany z peklowanego i rozdrobnionego (krojonego lub mielonego) mięsa gł. wieprzowego, wołowego, cielęcego, oślego, drobiowego, zmieszanego z tłuszczem i przyprawionego w zależności od gatunku, m.in.: solą, cukrem, pieprzem, czosnkiem, cebulą, jałowcem, majerankiem, gorczycą, papryką;
wyrób z mięsa albo tłuszczu lub z surowców mięsno-tłuszczowych, w jednym kawałku bądź o różnym stopniu rozdrobnienia, poddany różnym procesom technol. (solenie, peklowanie, wędzenie, parzenie lub pieczenie), w osłonkach naturalnych lub sztucznych albo bez osłonek;
wyroby wędliniarskie wędzone z surowca peklowanego lub solonego, gotowane, pieczone lub surowe;
peklowana karkówka wieprzowa bez kości, w osłonce sztucznej lub naturalnej;
środki stosowane do barwienia włosów;
produkt początkowo otrzymywany z soku mlecznego drzewa sączyńca, gum i śluzów drzewnych, z dodatkiem cukru i substancji smakowych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia