p białkowe

Encyklopedia PWN

stosowane dawniej urządzenie (z napędem ręcznym lub elektr.) do otrzymywania odbitek (powielania) oryginałów (tekstów, rysunków kreskowych itp.) na papierze przy użyciu matrycy jako nośnika powielanego obrazu.
związki chemiczne wybiórczo absorbujące promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym (o długości fali od ok. 400 do 780 nm) warunkujące barwę organizmów roślinnych i zwierzęcych albo nadające barwę przedmiotom użytkowym.
rodzina białek będących kluczowym składnikiem systemu regulującego przebieg cyklu komórkowego.
pasza, karma,
produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego oraz substancje uzyskiwane w wyniku procesów chem. (np. mocznik) i biol. (np. drożdże paszowe) zawierające składniki pokarmowe, służące do żywienia zwierząt;
dział chemii, nauka o budowie przestrzennej cząsteczek związków chemicznych i przestrzennym przebiegu reakcji chem.;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia