owcza

Encyklopedia PWN

dział mleczarstwa obejmujący wyrób serów, gł. podpuszczkowych dojrzewających oraz serów twarogowych, kwasowych i kwasowo-podpuszczkowych.
techn. skóry zwierzęce, gł. ssaków, stosowane jako surowiec przem.;
Strømø
[sdrọ̈mö],
farerskie Streymoy,
wyspa duńska, największa w W. Owczych, na M. Norweskim;
szagryn, jaszczur,
miękka skóra cielęca, kozia lub owcza, garbowania roślinnego, groszkowana, barwiona;
Ağrı
[ahrỵ],
dawniej Karaköse, Karakilisse,
m. we wschodniej Turcji, na południowy wschód od m. Erzurum, nad rz. Murat, na wys. 1640 m;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia