nietrwałe
Encyklopedia PWN
kartel
ekon. monopolistyczna zmowa przedsiębiorstw z jednej gałęzi (wytwarzających podobne dobra), mająca na celu uzyskiwanie nadzwyczajnych, monopolowych zysków przez ograniczenie podaży, podział rynków zbytu i kształtowanie wysokich cen.
[fr.],
kataliza
zjawisko polegające na tym, że obecność stosunkowo niewielkiej ilości obcej substancji, zwanej katalizatorem, przyspiesza reakcję chemiczną.
[gr. katálysis ‘rozłożenie’],
produkt mięsny, wyrób wędliniarski o charakterystycznym, wydłużonym kształcie, sporządzany z peklowanego i rozdrobnionego (krojonego lub mielonego) mięsa gł. wieprzowego, wołowego, cielęcego, oślego, drobiowego, zmieszanego z tłuszczem i przyprawionego w zależności od gatunku, m.in.: solą, cukrem, pieprzem, czosnkiem, cebulą, jałowcem, majerankiem, gorczycą, papryką;
układ dyspersyjny (rozproszony), tj. składający się z fazy rozpraszającej (zw. fazą ciągłą lub ośrodkiem dyspersyjnym) i fazy rozproszonej (zw. fazą zdyspergowaną);
zbrojne wyprawy podejmowane w XI–XIII w. dla odzyskania Grobu Chrystusa w Jerozolimie z rąk muzułmanów lub dla jego obrony, organizowane (przynajmniej formalnie) przez papiestwo jako przedsięwzięcia całego zachodniego chrześcijaństwa.
kwasy nieorganiczne o wzorze ogólnym xSiO2 · yH2O;