naczynia stołowe

Encyklopedia PWN

naczynia ceramiczne toczone na kole lub wyciskane w formie, wytwarzane w Grecji kontynentalnej, wyspiarskiej, na wybrzeżu Azji Mniejszej, na Sycylii i w południowej Italii od końca II tysiąclecia p.n.e. do III w. p.n.e.;
wyrób ceramiczny (ceramika) o gęstym, białym i nieprzepuszczalnym dla wody i gazów czerepie, który prześwieca w cienkiej warstwie.
ciało stałe bezpostaciowe, o różnorodnych właściwościach i zastosowaniach, zależnych od składu chem. i sposobu wytwarzania.
Baranówka, Baraniwka, Baranivka,
miejscowość na Ukrainie, w obwodzie żytomierskim, nad Słuczem (dorzecze Dniepru);
miśnieńska porcelana, saska porcelana,
pierwsze eur. wyroby z porcelany twardej, produkowane od 1710 w Miśni, na zamku Albrechtsburg.
szklarstwo, w dawnej Polsce zw. także błoniarstwem,
rzemiosło zajmujące się szkleniem okien, wyrobem luster, ozdabianiem naczyń szklanych rysunkiem, grawerunkiem, szlifowaniem, malowaniem, także wykonywaniem malowideł na szkle;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia