mleć

Encyklopedia PWN

technol. drobne i b. drobne → rozdrabnianie ciał stałych.
Miel Jan, ur. 1599, Beveren-Waes k. Antwerpii, zm. 1664, Turyn,
malarz i rytownik flamandzki, czynny we Włoszech;
holender
[niem.],
maszyna używana przy produkcji masy papierniczej do mielenia i mieszania w wodzie surowców włóknistych (np. wstępnie rozwłóknionej masy celulozowej);
maszyna młyńska do rozdrabniania ziarna na mąkę, kaszę, śrutę;
wieloczynnościowa maszyna elektr. wykonująca pracochłonne czynności wstępne przy przyrządzaniu potraw, np. mielenie mięsa, rozdrabnianie warzyw, mieszanie ciasta, ucieranie żółtek;
atmosfera technol. wytwarzana w celu zapobieżenia niepożądanym zmianom, gł. utlenianiu, jakim mogłyby ulegać obrabiane przedmioty lub reagujące substancje;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia