mikroflora

Encyklopedia PWN

jedno z ogniw gospodarki żywnościowej, obejmujące składowanie surowców (np. płodów rolnych), półproduktów i gotowych produków żywnościowych.
radapertyzacja, sterylizacja radiacyjna,
całkowite zniszczenie mikroflory, także form przetrwalnikowych, w hermetycznie opakowanych produktach spoż. przez zastosowanie promieniowania jonizującego.
całkowite zniszczenie mikroflory patogennej (gł. z rodzaju SalmonellaClostridium) w produkcie spoż., w wyniku zastosowania promieniowania jonizującego
raduryzacja
[łac.],
częściowe zniszczenie lub inaktywowanie mikroflory saprofitycznej w żywności łatwo psującej się, przez zastosowanie 2-krotnie niższej dawki promieniowania jonizującego niż w radapertyzacji.
gazy, ciecze i ciała stałe obecne w powietrzu, nie będące jego naturalnymi składnikami, lub też substancje występujące w ilościach wyraźnie zwiększonych w porównaniu z naturalnym składem powietrza;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia