mikrobiologia przemysłowa
Encyklopedia PWN
mikrobiologia
jedna z nauk biologicznych, zajmująca się badaniem i wykorzystaniem drobnoustrojów;
[gr.],
stolica Polski i województwa mazowieckiego, pow. grodzki, na Nizinie Środkowomazowieckiej, obejmującej w granicach miasta część Kotliny Warszawskiej, Doliny Środkowej Wisły, Równiny Warszawskiej oraz krańce równin Wołomińskiej i Łowicko-Błońskiej, nad Wisłą (w obrębie miasta 28 km biegu rzeki); ośrodek aglomeracji warszawskiej.
bakteriologia
nauka o bakteriach, ich budowie, właściwościach, sposobie życia i czynnościach.
[gr. baktḗrion ‘laseczka’, lógos ‘słowo’, ‘nauka’],
biologia
nauka o formach i przejawach życia badająca budowę i czynności organizmów żywych, ich rozwój osobniczy i rodowy, dziedziczność, zmienność i układ systematyczny, oraz zależności, jakie występują między nimi i ich środowiskiem;
[gr. bíos ‘życie’, lógos ‘słowo’, ‘nauka’],
biotechnologia
interdyscyplinarna dziedzina nauki posługująca się wiedzą z biochemii, mikrobiologii i nauk inżynieryjnych, obejmująca różne kierunki techniczne wykorzystania materiałów i procesów biologicznych (w szczególności obejmuje procesy biosyntezy i biotransformacji przebiegające z udziałem drobnoustrojów, kultur tkankowych — roślinnych i zwierzęcych — in vitro oraz enzymów, a także izolację otrzymanych w ten sposób bioproduktów).
[gr. bíos ‘życie’, téchnē ‘sztuka’, ‘rzemiosło’, lógos ‘słowo’, ‘nauka’],
podstawowa technika mikrobiologiczna, umożliwiająca uzyskanie wzrostu bakterii w celu wykazania ich obecności oraz identyfikacji i określenia wybranych cech (np. wrażliwości na leki), a w mikrobiologii przemysłowej — do uzyskania produktów bakteryjnych.
Tabele, zestawienia
Znaleziono w książkach Grupy PWN
Trwa wyszukiwanie...
