majeranek

Encyklopedia PWN

majeranek ogrodowy, majeran ogrodowy, Majorana hortensis (Origanum majorana),
wieloletni półkrzew z rodziny jasnotowatych (wargowych), pochodzący z Azji Południowo-Zachodniej i Afryki Północnej.;
olejki eteryczne otrzymywane z ziela majeranku ogrodowego, lebiodki pospolitej oraz majeranku hiszp. (Thymus mastichina);
rośliny używane jako dodatki nadające potrawom odpowiedni smak, aromat, kolor lub wygląd;
aromaty, substancje aromatyczne,
związki chemiczne lub ich mieszaniny wykazujące właściwości aromatyzowania, nie przeznaczone do konsumpcji same w sobie (wg International Organization Flavour Industry);
potrawa z pokrojonych w cienkie paski żołądków przeżuwaczy (wołowe, cielęce, baranie), gotowanych w wywarze z włoszczyzny, także na rosole, podawana z ostrymi przyprawami (gałka muszkatołowa, pieprz, majeranek itp.).
jasnotowate (wargowe), Lamiaceae (Labiatae),
rodzina z rzędu jasnotowców, licząca ok. 200 rodzajów i ponad 3500 gat., gł. roślin zielnych, spotykanych prawie na całej kuli ziemskiej, najliczniej w krajach śródziemnomorskich.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia