maceratu

Encyklopedia PWN

maceraty
[łac. maceratio ‘moczenie’],
nalewy,
półprodukty przy wyrobie wódek gatunkowych i likierów;
maceracja
[łac. maceratio ‘rozmiękczanie’],
metoda wyodrębniania substancji czynnych z surowców roślinnych;
Betti Emilio, ur. 20 VIII 1890, Camerino, zm. 1968,
prawnik włoski;
Girotti
[dżirọtti]
Massimo, ur. 18 V 1918, Mogliano k. Maceraty, zm. 5 I 2003, Rzym,
wł. aktor filmowy;
kul. półprodukty przy wyrobie wódek gatunkowych i likierów, → maceraty.
napój alkoholowy o mocy 25–50%, mieszanina alkoholu etylowego i wody, niekiedy zawierająca dodane składniki zapachowe i smakowe;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia