kwasy

Encyklopedia PWN

związki chemiczne odznaczające się charakterystycznymi właściwościami, m.in. kwaśnym smakiem, zdolnością wywoływania reakcji barwnych ze wskaźnikami (np. barwią lakmus na czerwono), roztwarzaniem wielu substancji;
kwasy nieorganiczne;
kwasy, które w roztworach (przy dostatecznie dużym rozcieńczeniu) całkowicie dysocjują na jony, tj. ich stopień dysocjacji elektrolitycznej jest równy 1.
kwasy owocowe, α-hydroksykwasy, AHA,
kwasy org. z grupy hydroksykwasów;
kwasy, które w roztworach tylko częściowo dysocjują na jony, tj. ich stopień dysocjacji elektrolitycznej jest mniejszy od 1.
kwasy wieloprotonowe, kwasy wielozasadowe,
kwasy o cząsteczkach zawierających 2 lub więcej atomów wodoru mogących odszczepiać się podczas dysocjacji elektrolitycznej;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia