kuchnia

Encyklopedia PWN

kuchnia mikrofalowa, piec mikrofalowy, kuchenka mikrofalowa,
urządzenie przeznaczone gł. do szybkiego ogrzewania i rozmrażania produktów żywnościowych, rzadziej do ich gotowania i pieczenia.
charakterystyczny dla danego kraju zestaw potraw, gotowych dań, także napojów.
curry, kari
[ang. < tamilskie],
ostra przyprawa indyjska, mieszanina 36 zmielonych przypraw korzennych, o żółtej barwie;
magazyn kulinarny w TVN;
tofu, dofu, doufu,
tradycyjny preparat białka sojowego, rodzaj sprasowanego twarogu, otrzymywany z mleka sojowego, powszechnie używany w kuchni japońskiej i chiń., także w innych krajach Dalekiego Wschodu, jako składnik wielu potraw, m.in. z warzyw, grzybów, krabów, jajek;
Adamczewski Piotr Jerzy, pseud. P. Torchalski, ur. 19 V 1942, Warszawa, zm. 12 III 2016,
dziennikarz;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia