korzenny

Encyklopedia PWN

w. gminna w woj. małopol. (pow. nowosądecki), nad Jasienianką (lewy dopływ Białej);
produkty spoż. smakowo-zapachowe, otrzymywane z wysuszonych pączków kwiatowych, owoców, nasion, liści, kory itp., zawierających olejki eteryczne.
grupa wysp w Indonezji, → Moluki.
olejki eteryczne o korzennym zapachu;
olejek eteryczny otrzymywany przez destylację z parą wodną nierozwiniętych pączków kwiatowych goździkowca korzennego (goździkowiec);
likier
[fr. liqueur < łac. liquor ‘ciec’, ‘płynąć’],
słodki i gęsty napój alkoholowy o różnych smakach (miętowy, kawowy, kakaowy, owocowy, kminkowy itp.), zawierający zwykle powyżej 30% cukru i 25–45% alkoholu (zależnie od rodzaju);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia