kiszenie

Encyklopedia PWN

kiszenie, kwaszenie,
jedna z najstarszych metod utrwalania (konserwowania) surowców roślinnych przeznaczonych do spożycia lub na paszę, przez zastosowanie fermentacji mlekowej.
clostridium, Clostridium,
rodzaj bakterii właściwych występujących w warunkach bezwzględnie beztlenowych: w glebach, osadach dennych ekosystemów wodnych, lagunach, gorących źródłach, w biol. fermentorach związków org. oraz w przewodach pokarmowych wielu zwierząt;
estragon, właśc. bylica estragon,
bot. roślina zielna z rodzaju bylica.
metoda utrwalania (konserwowania) surowców roślinnych, → kiszenie.
oliwka europejska, oliwka uprawna, drzewo oliwne, Olea europea,
gatunek rośliny drzewiastej z rodziny oliwkowatych pochodzący z Azji Mniejszej, uprawiany w Europie od ponad 4 tys. lat;
konserwowanie żywności (półprodukty i produkty) w celu zabezpieczenia jej przed zepsuciem, gł. wskutek działania drobnoustrojów, enzymów, reakcji chem., zjawisk fiz., także owadów i gryzoni.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia