karmel

Encyklopedia PWN

karmel
[fr. caramel < łac. canna ‘trzcina’, mel ‘miód’],
cukier palony,
naturalny barwnik spoż. o charakterystycznym aromacie i smaku (zabarwienie od żółtego do ciemnobrązowego);
Karmel, hebr. Har Karmel,
zrębowe pasmo górskie w północnym Izraelu, na południowy wschód od Hajfy, oddzielające niziny: Jezreel na północy od Szaron na południu;
obszar chroniony w zachodniej części Izraela;
karmelici, Zakon Braci Najświętszej Maryi Panny z Góry Karmel, Ordo Fratrum Beatae Mariae Virginis de Monte Carmelo (OCarm),
katolicki zakon klerycki, założony 1155 na górze Karmel (stąd nazwa) w Palestynie przez grupę pielgrzymów i krzyżowców.
Teresa z Ávili, Teresa Wielka, imię zakonne Teresa od Jezusa, właśc. Teresa Sánchez de Cepeda y Ahumada Wymowa, święta, ur. 28 III 1515, Ávila, zm. 4 X 1582, Alba de Tormes,
hiszpańśka mistyczka, reformatorka zakonu karmelitańskiego.
wyselekcjonowane barwniki org., naturalne i syntetyczne, dopuszczone do barwienia środków spoż.;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia