kakaowy
Encyklopedia PWN
kakaowe masło, tłuszcz kakaowy, olej kakaowy, Oleum theobromatis,
tłuszcz kakaowy w postaci białych bloków, stanowiący surowiec do wyrobu czekolady;
kakaowe ziarno, Semen cacao,
wysuszone nasiona kakaowca po tzw. dojrzeniu, o charakterystycznej czerwonobrązowej barwie;
czekolada
wyrób cukierniczy trwały, wytwarzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru pudru oraz — w zależności od rodzaju czekolady — dodatków: mleka w proszku, orzechów, waniliny, cynamonu, kawy i in.
[azteckie xococ ‘kwaśny’, ‘gorzki’, ‘korzenny’, atl ‘woda’],
dziedzina wytwórczości słodkich wyrobów spożywczych, wyrób cukierniczych produktów trwałych (np. czekolady i licznych wyrobów czekoladowych, cukierków, pieczywa cukierniczego trwałego), a także wyrób produktów cukierniczych nietrwałych (np. ciast, ciastek, obecnie coraz częściej wyodrębniany jako ciastkarstwo);