juta

Encyklopedia PWN

juta, jarzychna, korchorus, Corchorus,
rodzaj roślin zielnych z rodziny lipowatych (Tiliaceae) obejmujący ok. 40 gat. występujących w strefie międzyzwrotnikowej;
juta
[ang. < sanskr.?],
włók. włókno łykowe dł. do 3 m, wydobywane ręcznie (po uprzednim przefermentowaniu i roszeniu) z łodyg roślin: juty (białej — cześciej uprawianej, i kolorowej);
włóknodajne rośliny, rośliny włókniste,
rośliny z różnych rodzin systematycznych i różnych stref klimatycznych dostarczające naturalnych włókien (gł. przędnych, plecionkarskich, powroźniczych, tapicerskich) wykorzystywanych przez różnorodne gałęzie przemysłu; większość roślin zawiera w swoich organach włókna roślinne.
lud germański;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia