jakościowy

Encyklopedia PWN

biochemia
[gr. bíos ‘życie’, chēmeía ‘magia’],
chemia biologiczna, chemia fizjologiczna,
dyscyplina naukowa zajmująca się budową oraz funkcjami związków dostarczanych z pożywieniem i wytwarzanych w organizmie, przemianami tych związków w ustroju (z uwzględnieniem efektów energetycznych przemian) i wpływem różnych czynników (zewnętrznych i wewnętrznych) na te przemiany oraz ewolucją i odtwarzaniem żywej materii — bada więc molekularne podstawy życia.
kulka metaboranu sodu (NaBO2) otrzymana w płomieniu palnika przez stopienie na druciku platynowym boraksu (Na2B4O7·10H2O);
Carnot
[karnọ]
Nicolas Léonard Sadi Wymowa, ur. 1 VI 1796, Paryż, zm. 21 VIII 1832, tamże,
najstarszy syn Lazare’a Nicolasa, fizyk francuski;
właściwości jednostek wchodzących w skład zbiorowości statystycznej (populacja), ustalane w celu przeprowadzenia badania statystycznego tej zbiorowości;
jakościowa cecha barwy określająca jej odcień i nasycenie.
czasopisma poświęcone utrwalaniu i upowszechnianiu wyników badań nauk., dostarczaniu informacji o rozwoju i postępach nauki we wszystkich jej dziedzinach, wydawane w zasadzie przez instytucje nauk. i przeznaczone przede wszystkim dla środowisk naukowych.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia