jadalną
Encyklopedia PWN
bromeliowate, ananasowate, zapylcowate, Bromeliaceae,
rodzina roślin z klasy jednoliściennych,
brukiew, właśc. karpiel, Brassica napus subsp. napobrassica,
podgatunek rzepaku, dwuletnia roślina korzeniowa z rodziny kapustowatych (krzyżowych), pochodząca z północnych obszarów Eurazji;
cibora, Cyperus,
rodzaj z rodziny ciborowatych;
endokarp
bot. wewnętrzna warstwa owocni wyróżniająca się strukturą komórkową, rozwijająca się z epidermy owocolistka wyścielającej komorę zalążni;
[gr. éndon ‘wewnątrz’, karpós ‘owoc’],
fistaszki
potoczna nazwa orzeszków (orzechów) ziemnych (arachidów), będących podziemnymi owocami orzecha ziemnego, którego nasiona, zw. również f., nadają się do konsumpcji, zwłaszcza po upaleniu; użytkowane w cukiernictwie oraz do wytłaczania jadalnego oleju (arachidowego);
[ros. < pers.],
gołąbek, surojadka, Russula,
rodzaj grzybów z klasy podstawczaków, z rzędu gołąbkowców;