jadalną

Encyklopedia PWN

soczewica jadalna, Lens culinaris (L. esculenta),
gatunek jednorocznej lub dwuletniej rośliny strączkowej z rodziny bobowatych (motylkowatych) pochodzący z Bliskiego Wschodu i środkowej Azji.
czuwaliczka jadalna, kata, Catha edulis,
gat. rośliny drzewiastej, okrytozalążkowej z rodziny dławiszowatych (Celastraceae), występujący na wschodnim wybrzeżu Afryki i w południowej części Płw. Arabskiego;
jeżowiec jadalny, Echinus esculentus,
gat. szkarłupnia z gromady jeżowców;
sercówka jadalna, Cardium edule,
małż mor. o jasnej muszli, o sercowatym kształcie, promienisto żeberkowanej, wypukłej;
żółw jadalny, żółw zielony, Chelonia mydas,
żółw mor.;
grupa organizmów jądrowych dawniej zaliczanych do królestwa roślin, obecnie, po stwierdzeniu zasadniczych różnic między komórkami grzybów i roślin, są traktowane jako odrębne królestwo (Mycota, Fungi) organizmów (jedno z 5 królestw) na równi z roślinami, zwierzętami, Monera, Protista.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia