jadalna

Encyklopedia PWN

w znaczeniu sadowniczym jadalne części trwałej rośliny, związane z rozwojem kwiatu;
naturalne lub przetworzone mieszaniny, gł. triacylogliceroli różnych kwasów tłuszczowych, pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, stanowiące jeden z podstawowych składników żywności, o wysokiej wartości energ.(ok. 38 kJ/g);
kolczoch jadalny, Sechium edule,
bylina warzywna, gat. z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), uprawiana w krajach tropik.;
jeżowiec jadalny, Echinus esculentus,
gat. szkarłupnia z gromady jeżowców;
żółw jadalny, żółw zielony, Chelonia mydas,
żółw mor.;
marchew zwyczajna, Daucus carota,
jedyny gatunek jednorocznych, dwu- lub wieloletnich roślin z rodzaju marchew (Daucus), rodziny selerowatych (baldaszkowatych), występujący w strefie klimatu umiarkowanego i podzwrotnikowego (Europa, Azja, Afryka Północna);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia