jabłkowy

Encyklopedia PWN

jabłkowy kwas, kwas 2-hydroksybutanodiowy, kwas hydroksybursztynowy, HOOC–CH(OH)–CH2–COOH,
związek organiczny,
calvados
[kalwadọs; fr.] Wymowa,
znana powszechnie brandy jabłkowa, o zawartości alkoholu 40–50%, o charakterystycznym smaku i zapachu, otrzymywana przez oddestylowanie wina jabłkowego lub cydru, gł. w Bretanii i Normandii, w dep. Calvados;
cydr
[fr. < łac.],
jabłecznik,
napój niskoalkoholowy (1–8% alkoholu) otrzymywany przez odfermentowanie soku jabłkowego bez dodatku cukru, zarówno w gospodarstwach wiejskich, jak i na skalę przemysłową;
fotosynteza
[gr.],
bot. proces przetwarzania przez organizmy samożywne (autotrofy) energii świetlnej w energię chemiczną;
głogownik, Photinia,
rodzaj rośliny drzewiastej z rodziny różowatych, z podrodziny jabłkowych (Pomoideae), obejmujący ok. 40 gat. pochodzących z Azji Wschodniej (Chiny, Płw. Koreański, Japonia) i Azji Południowej (Indie, Cejlon);
głóg, krategus, lud. babicha, bodłak, Crataegus,
rodzaj z rodziny różowatych, podrodziny jabłkowych (Pomoideae);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia