gnić

Encyklopedia PWN

gaz palny powstający podczas fermentacji anaerobowej (beztlenowego rozkładu, gnicia) substancji organicznej;
potoczna nazwa opisująca proces naturalnego rozkładu materiału roślinnego (głównie celulozy i lignin) przy udziale grzybów pleśniowych i bakterii w środowisku wilgotnym o niskim stężeniu tlenu;
każde dłużej trwające naruszenie równowagi fizjol. rośliny przez czynnik chorobotwórczy (infekcyjny lub nieinfekcyjny), przejawiające się zmianami morfologicznymi, anatomicznymi i fizjologicznymi;
bakteryjna choroba ziemniaków;
objaw, też choroba roślin, wywołany przez bakterie (np. cz.z. kapusty powodowana przez Xanthomonas campestris) lub grzyby (np. cz.z. korzeni tytoniu, której sprawcą jest Thielaviopsis basicola);
dimetyloamina, (CH3)2NH,
związek organiczny, najprostsza drugorzędowa amina alifatyczna, gaz;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia