glutenem

Encyklopedia PWN

gluten
[łac.],
wielkocząsteczkowy kompleks złożony gł. z białek (prolamin i glutelin), charakterystyczny dla mąki, zwłaszcza pszennej;
gluten
[łac.],
chem. → glutyna.
celiakia
[łac. (dolor) coeliacus ‘ból brzuszny’ < gr. koiliakós],
choroba trzewna,
zespół chorobowy o podłożu immunologicznym.
glutyna
[łac.],
chem. produkt długotrwałego działania wrzącej wody na kolagen (podstawowe białko tkanki łącznej);
dział wytwórczości związany z wyrobem i wypiekiem pieczywa (zwłaszcza chleba) sposobem domowym, w piekarniach rzemieślniczych oraz dużych — metodami przemysłowymi;
makaron
[wł.],
produkt otrzymywany przez wysuszenie odpowiednio uformowanego ciasta z mąki pszennej o dużej zawartości glutenu (np. z pszenicy twardej), z dodatkiem jaj i soli.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia