fryszować

Encyklopedia PWN

fryszowanie
[niem. frischen],
dawny sposób świeżenia surówki żelaza w piecu zw. fryszerką;
fryszerka
[niem. frisch ‘świeży’],
piec fryszerski, ognisko fryszerskie,
dawny piec do świeżenia surówki żelaza metodą fryszowania;
gałąź przemysłu obejmująca otrzymywanie metali z: rud i koncentratów, metalonośnych półproduktów z procesów metalurgicznych (pyły, szlamy z procesów elektrolizy i elektrorafinacji metali, głównie cynku i miedzi, oraz żużle), złomu (m.in. akumulatorowego), a także recykling oraz przeróbkę plastyczną odlanych do form metali (odlewanie) w zakładach przeróbki plastycznej (walcowniach, kuźniach, ciągarniach, prasowniach, tłoczniach) na półwyroby i wyroby gotowe, znajdujące zastosowanie w gospodarce, a zwłaszcza w przemyśle maszynowym, budownictwie i transporcie.
pudlingowanie, proces pudlarski,
pudlarski proces przerobu surówki wielkopiecowej, polegający na utlenianiu zawartych w surówce domieszek (węgla, siarki, fosforu, krzemu, manganu) w wysokiej temperaturze;
hutn. jedna z metod rafinacji metali polegająca na usuwaniu domieszek o większym powinowactwie chemicznym do tlenu aniżeli metal rafinowany;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia