estragon

Encyklopedia PWN

estragon, właśc. bylica estragon,
bot. roślina zielna z rodzaju bylica.
bylica, Artemisia,
rodzaj z rodziny astrowatych (złożonych);
Lahr
[r]
Bert, właśc. Irving Lahrheim, ur. 13 VIII 1895, Nowy Jork, zm. 4 X 1967, tamże,
aktor amerykański;
musztarda
[wł.],
przyprawa otrzymywana z mączki gorczycznej (drobno zmielone, częściowo odolejone nasiona gorczycy) roztartej z wodą, z dodatkami smakowymi (ocet, sól, cukier, rzadziej także chrzan, wino) oraz przyprawami ziołowo-korzennymi (pieprz, imbir, estragon, goździki, gałka muszkatołowa);
ocet
[łac. acetum],
wodny roztwór kwasu octowego, przeznaczony do celów spoż., otrzymywany przez fermentację octową lub przez rozcieńczenie stężonego kwasu octowego.
rośliny używane jako dodatki nadające potrawom odpowiedni smak, aromat, kolor lub wygląd;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia