dodawanie
Encyklopedia PWN
wody uzdatnianie, oczyszczanie wody,
zespół zabiegów technol. prowadzących do zmiany składu wody powierzchniowej lub podziemnej, ujmowanej do określonego przeznaczenia (m.in. do spożycia, rekreacji, na potrzeby przemysłu, rolnictwa, hodowli), w celu uzyskania wody o wymaganej jakości.
wzorzec wewnętrzny, standard wewnętrzny,
w analizie chem. substancja, dodawana do próbki analitycznej w stałej ilości, której sygnał analityczny powstaje w zbliżonych warunkach i ma podobny charakter jak sygnał analityczny analitu (substancji oznaczanej);
Yi, Ji,
grupa etniczna mieszkająca gł. w południowych Chinach;
Yijing, I-cing, Księga przemian,
klas. dzieło literatury chiń., traktat filoz.-wróżbiarski, włączony do Pięcioksięgu konfucjańskiego (Wujing);
zagęstniki, zagęszczenia,
włók. substancje wielkocząsteczkowe dodawane (gł. w postaci wodnych roztworów koloidalnych) do past (farb) drukarskich w celu uzyskania odpowiedniej lepkości (nadają farbie wymagane właściwości kapilarne);
chem. naturalne i syntetyczne związki chemiczne o właściwościach aromatyzujących dodawane do żywności w niewielkich ilościach w celu poprawy jej aromatu (aromatyzacja produktów spożywczych; aromaty);