czuciowe

Encyklopedia PWN

zool. narządy zmysłu smaku kręgowców;
narządy zwierząt służące do odbierania bodźców zewnętrznych i wewnętrznych określonego rodzaju i specyficznego ich odczuwania;
sygnały elektr. powstające w mózgu w wyniku pobudzania: receptorów wzrokowych światłem (p.w. wzrokowe), receptorów słuchowych — dźwiękiem (p.w. słuchowe) lub receptorów czuciowych (p.w. czuciowe);
przykre doznanie czuciowe i emocjonalne związane z rzeczywistym lub potencjalnym uszkodzeniem tkanek lub opisywane w kategoriach takiego uszkodzenia;
Brown-Séquard
[braun sekạ:r]
Charles Édouard Wymowa, ur. 8 IV 1817, Port Louis (Mauritius), zm. 2 IV 1894, Paryż,
francuski fizjolog i lekarz;
dermatoglify, listewki skórne, linie papilarne,
wytwory skóry właściwej w postaci uwypukleń naskórka na brzusznej powierzchni dłoni i stóp ssaków z rzędu naczelnych i człowieka;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia