cytrynowa
Encyklopedia PWN
glühwein
grzane wino, zwykle czerwone, z dodatkiem cukru, skórek cytrynowych, cynamonu i goździków, niekiedy również rumu, araku albo ekstraktu aromatyzującego (produkowanego w Niemczech specjalnie do tego celu).
[glụ̈:wain; niem.],
związki org. o cząsteczkach zawierających grupy karboksylowe i jedną lub więcej niż jedną grupę hydroksylową;
olejek eteryczny otrzymywany z kłączy imbiru lekarskiego;
kapodziób, Cereopsis novaehollandiae,
ptak z podrodziny gęsi;
Krebsa cykl, cykl kwasu cytrynowego, cykl kwasów trikarboksylowych, duży cykl Krebsa,
kołowy, wieloetapowy ciąg reakcji enzymatycznych, katalizowanych głównie przez oksydoreduktazy, przebiegający w mitochondriach u organizmów eukariotycznych i w cytoplazmie u organizmów prokariotycznych;
kwasy owocowe, α-hydroksykwasy, AHA,
kwasy org. z grupy hydroksykwasów;