cholesterol
Encyklopedia PWN
dieta
oparty na zasadach dietetyki sposób żywienia się człowieka, charakteryzujący się ustalonym pod względem jakości, ilości i urozmaicenia doborem pokarmów, dostosowanym do potrzeb organizmu.
[łac. < gr. díaita ‘sposób życia’],
dietetyka
nauka obejmująca ogół wiedzy związanej z racjonalnym żywieniem człowieka, a także działalność w tym zakresie;
[łac. < gr.],
białkowe katalizatory reakcji chemicznych w układach biologicznych.
farm. mieszanina eucerytu (alkohol lanoliny) i wazeliny białej lub cholesterolu, alkoholu cetylowego i wazeliny białej stosowana do wyrobu preparatów farmaceutycznych (np. maści do oczu) oraz środków kosmetycznych, głównie maści i kremów;
glikokortykosteroidy, glikokortykoidy,
hormony steroidowe (steroidy) syntetyzowane w warstwie pasmowatej kory nadnerczy z cholesterolu;
jaja ptactwa domowego, gł. kur, przeznaczone do spożycia;