cejloński

Encyklopedia PWN

Rozwijała się pod bezpośrednim wpływem sąsiadujących z Cejlonem Indii, przetwarzając jednak wzorce indyjskie i w rezultacie, kształtując własną odrębność.
przyprawa o przyjemnym zapachu, słodkawo-korzennym smaku, otrzymywana przez wysuszenie młodej kory (pozbawionej zewn. warstwy) różnych gat. cynamonowca (gł. cynamonowca cejlońskiego i cynamonowca wonnego), w postaci kawałków lub sproszkowanej;
olejki eteryczne o korzennym zapachu;
cynamonowiec, Cinnamomum,
rodzaj z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae);
cynamonowy aldehyd, C6H5CH=CHCHO, 3-fenylo-2-propenal,
związek organiczny, występuje w postaci mieszaniny izomerów cis i trans;
olejki eteryczne otrzymywane (przez destylację z parą wodną) z traw rodzaju palczatka (cytronela, Cymbopogon);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia