calvados
Encyklopedia PWN
calvados
znana powszechnie brandy jabłkowa, o zawartości alkoholu 40–50%, o charakterystycznym smaku i zapachu, otrzymywana przez oddestylowanie wina jabłkowego lub cydru, gł. w Bretanii i Normandii, w dep. Calvados;
[kalwadọs; fr.] ,
Calvados
region roln. i departament w północnej Francji (region Normandia), nad cieśn. La Manche;
[kalwadọs],
Normandia, Dolna, Basse-Normandie,
dawny region administracyjny w północnej Francji, na zachodzie Normandii;
Bayeux
m. w północno-zachodniej Francji, w Normandii, w dep. Calvados, nad rz. Aure.
[bajọ̈],
Deauville
m. w północno-zachodniej Francji, w Normandia, w dep. Calvados, na l. brzegu rz. Touques, przy jej ujściu do cieśn. La Manche.
[dowịl],
Du Buat
fr. wojsk. inżynier budowlany;
[dü büạ]
Pierre-Louis-Georges, hrabia, ur. 23 IV 1734, Tortisambert (dep. Calvados), zm. 17 X 1809, Vieux-Condé,