bakterie

Encyklopedia PWN

grupa fizjol. mikroorganizmów zdolnych do wykorzystywania wodoru jako źródła energii;
grupa mikroorganizmów zdolnych do hydrolizy cząsteczek celulozy oraz wykorzystywania produktów jej rozkładu jako źródła węgla i energii.
biol. wg aktualnie uznawanej klasyfikacji → metanogenne mikroorganizmy.
podstawowa technika mikrobiologiczna, umożliwiająca uzyskanie wzrostu bakterii w celu wykazania ich obecności oraz identyfikacji i określenia wybranych cech (np. wrażliwości na leki), a w mikrobiologii przemysłowej — do uzyskania produktów bakteryjnych.
kolejne, wielokrotne przenoszenie bakterii z jednej pożywki na następną lub z jednego organizmu żywego na drugi;
bakteriologia
[gr. baktḗrion ‘laseczka’, lógos ‘słowo’, ‘nauka’],
nauka o bakteriach, ich budowie, właściwościach, sposobie życia i czynnościach.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia