bakterie nitryfikacyjne

Encyklopedia PWN

biochem. typ odżywiania bakterii;
nitryfikacja
[łac.],
biochem. proces utleniania amoniaku oraz soli amonowych do azotanów(III), a następnie do azotanów(V), przeprowadzany przez bakterie chemolitotroficzne z rodziny Nitrobacteraceae (tzw. bakterie nitryfikacyjne; nitrozobakterie, nitrobakterie), które wykorzystują energię wytwarzaną w procesie chemolitotroficznej oksydacyjnej fosforylacji do biosyntezy związków org. z dwutlenku węgla i wody;
nitrobakterie
[łac.-gr.],
fizjologiczna grupa bakterii nitryfikacyjnych wiążących dwutlenek węgla kosztem energii uwalnianej przy utlenianiu azotanów(III) do azotanów(V);
nitrozobakterie
[łac.-gr.],
zwyczajowa nazwa grupy bakterii nitryfikacyjnych wiążących dwutlenek węgla kosztem energii uwalnianej przy utlenianiu amoniaku do azotynów(III);
Godlewski Emil (st.), ur. 30 VI 1847, Krasocin, zm. 11 IX 1930, Kraków,
ojciec Emila mł. i Tadeusza Józefa, fizjolog roślin;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia