Lód

Encyklopedia PWN

woda w stałym stanie skupienia; substancja krystaliczna, bezbarwna, przezroczysta;
lód powstający w morzu, w temperaturze wody ok. –1°C do –2°C, zależnie od jej zasolenia (–1,91°C przy zasoleniu 35‰)
chem. ditlenek węgla w stanie stałym;
lód otrzymywany przez zamrożenie wody w wytwornicy lodu, w postaci bloków (25–200 kg), płyt, drobnych bryłek (łusek, kostek itp.) lub śniegu
część lodowca pozbawiona dopływu nowych, poruszających się mas lodowych;
produkt spoż. otrzymywany przez zamrożenie pasteryzowanej i schłodzonej, niekiedy homogenizowanej, płynnej, wieloskładnikowej mieszanki lodowej, wykonany bez polewy lub w polewie (ok. 15% produktu).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia