Grecja

Encyklopedia PWN

produkt spoż. (pieczywo) otrzymywany w wyniku wypieku ciasta, stanowiącego jednorodną, plast. masę powstającą przez połączenie mąki z wodą, ręcznie lub mechanicznie wymieszanych, poddanego procesowi fermentacji alkoholowej (drożdżowej) lub mlekowej (bakteryjnej).
drobni wytwórcy rolni, produkujący wraz z rodziną przede wszystkim w celu zaspokojenia własnych potrzeb materialnych i kult.; w szerszym znaczeniu również bezrolna ludność wsi, utrzymująca się gł. z rolnictwa;
choefory
[gr.],
w staroż. Grecji kobiety niosące dzbany na głowie,
w staroż. Grecji jedna z form świadczeń obywateli na rzecz państwa (liturgia).
w staroż. Grecji monument upamiętniający zwycięskiego chorega (choregos) — organizatora, sponsora i kierownika zwycięskiego zespołu chóralnego w agonie muzycznym;
chór
[gr. chorós],
muz.:
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia