Francji

Encyklopedia PWN

brie
[bri; fr.],
ser miękki, podpuszczkowy, dojrzewający, o charakterystycznym smaku i zapachu serowo-grzybowym (pieczarkowym), otrzymywany z mleka krowiego (pełnego lub w części odtłuszczonego),
Brie
[bri],
kraina w północnej Francji, na wschód od Paryża;
Brive-la-Gaillarde
[bri:w la gajạrd],
m. w środkowej Francji, w regionie Nowa Akwitania, w dep. Corrèze, w Masywie Centralnym, w pobliżu ujścia rz. Corrèze do Vézère.
Brouage
[bruạ:ż],
miejscowość w zachodniej Francji (region Nowa Akwitania), na wybrzeżu Zat. Biskajskiej;
brouette
[bruẹt; fr.],
jednoosobowa kareta, na 2 kołach, o pudle podobnym do lektyki (z wejściem od przodu), przeznaczona do ciągnięcia przez ludzi;
Bruay-la-Buissière
[brüẹ la brisjẹr],
do 1987 Bruay-en-Artois,
m. w północno-wschodniej Francji (region Hauts-de-France), na południowy wschód od Lille;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia