rybołów
 
rybołów, Pandion haliaetus
Drapieżny ptak z rodziny rybołowów (Pandionidae). Długość ciała 51–58 cm, waga 1200–2000 g. Ptak o białym brzuchu, czarnobrunatnym grzbiecie i jasnej głowie. Samica podobnie ubarwiona jak samiec. U młodych ciemię i kark ciemniejsze, sterówki silniej prążkowane. Rybołowa odróżnia się w locie od innych ptaków po smukłej budowie, długich i wąskich skrzydłach, które, poza lotem szybowcowym, zawsze trzyma ugięte oraz po lśniąco białym brzuchu. W poszukiwaniu karmy lata nad jeziorami i rzekami miękko i powolnie uderzając skrzydłami. Często jest to lot trzepoczący.
W środkowej Europie występuje od marca do września. Zamieszkuje obszary bogate w jeziora, lasy, nadrzeczne łęgi, wybrzeża morskie. Gniazda buduje na drzewach. Jego pokarm stanowią wyłącznie ryby do 2 kg.
W Polsce objęty ochroną całkowitą. Obecnie został wciągnięty na Czerwoną listę gatunków zagrożonych i ginących w Polsce i zakwalifikowany do kategorii E — wymierające w Polsce.
Marta Kosińska
Ilustracje
Rybołów

Spis tematów hasła

Powiązane hasła

Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia