kos
 
kos, Turdus merula
Gatunek z rodziny drozdowatych. Długość ciała ok. 25,5 cm, waga ok. 100 g. Upierzenie samca czysto czarne, u starego samca dziób żółty; samica oliwkowobrunatna, na piersi ma często niewyraźną plamistość, a dziób brunatny. Zamieszkuje wszelkie biotopy leśne i parkowe. Jego pokarm stanowią dżdżownice, ślimaki, owady oraz owoce i jagody. W warunkach leśnych zakłada gniazda na drzewach, czasem na wysokości tylko 0,5 m; w miastach często gnieżdżą się w załomach murów i w innych miejscach o charakterze półdziupli. Ptak wędrowny, do nas przylatuje w marcu i kwietniu, odlatuje w październiku i listopadzie. Występuje prawie w całej Europie (prócz Skandynawii), krajach Maghrebu i w wąskim pasie Azji — od Azji Mniejszej do Tajwanu. W Polsce objęty ochroną całkowitą.
Marta Kosińska
Ilustracje
Kos (Turdus merula) w gnieździe fot. R. Szczepanowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN

Spis tematów hasła

Powiązane hasła

Materiały dodatkowe

Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia