drozd śpiewak
 
drozd śpiewak, Turdus philomelos
Gatunek z rodziny drozdowatych. Długość ciała ok. 23 cm, waga ok. 60 g. Wierzch ciała jest oliwkowobrunatny, boki i pierś gliniastopłowe z czarniawymi podłużnymi plamkami, brzuch biały. Zamieszkuje wszelkie biotopy leśne i parkowe, również parki miejskie, lecz nie wszędzie i mniej chętnie niż kos. Odżywia się, podobnie jak inne drozdy, owadami i innymi drobnymi bezkręgowcami zbieranymi głównie na ziemi; jesienią zjada wiele jagód. Gniazda umieszcza na krzewach lub drzewach, na bardzo różnej wysokości.
Jest ptakiem wędrownym, do Polski przylatuje w marcu–kwietniu, odlatuje we wrześniu–październiku. Objęty ochroną całkowitą. Występuje w prawie całej Europie (z wyjątkiem najbardziej południowych części półwyspów śródziemnomorskich), w zachodniej Syberii i w Azji Mniejszej. Zimuje w południowo-zachodniej Europie, północnej Afryce, Azji Mniejszej.
Marta Kosińska
Ilustracje
Drozd śpiewak, Turdus ericetorumfot. S. Wąsik/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN

Spis tematów hasła

Powiązane hasła

Materiały dodatkowe

Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia


E-BOOK na DZIEŃ JĘZYKA OJCZYSTEGO

Poprawnej polszczyzny warto uczyć się przez całe życie!
Poznaj odpowiedzi językoznawców na najczęściej zadawane pytania.

18 najczęściej zadawanych pytań w internetowej poradni językowej PWN

Wyślij
Dzień Języka Ojczystego – pobierz darmowy e-book!