Żyrafa
 
Żyrafa
Żyrafa, to najwyższy współczesny ssak. Ma duże oczy otoczone gęstymi rzęsami, na głowie parę wyrostków kostnych, a na czole guzowate wzniesienie.
Żyrafa żyje na sawannach wschodniej i południowej Afryki. Należy do gatunku bardzo już wytrzebionego i znajduje się pod ścisłą ochroną.
Oto charakterystyczna pozycja żyrafy przy skubaniu trawy oraz piciu wody. Ma ona tak długie nogi, że pomimo długiej szyi musi przednie kończyny szeroko rozstawić, aby pyskiem dosięgnąć ziemi. Owłosione wargi są mięsiste i bardzo ruchliwe, przystosowane do skubania trawy i liści. Sierść żyrafy jest gładka, podobna do końskiej, koloru ziemisto-żółtego w charakterystyczne rdzawe plamy na szyi i grzbiecie, które są mniejsze na nogach i zanikają na jaśniejszym brzuchu. Podstawowym pokarmem żyrafy nie jest jednak trawa, tylko liście i gałązki drzew, które zbiera ona za pomocą długiego ruchliwego języka nawet z wierzchołków, np. akacji czy mimozy. Jej naturalnym środowiskiem są otwarte przestrzenie z niewielką liczbą rosnących drzew. Żyrafa wykazuje duże przywiązanie do swojego terenu. Nie umie pływać, a na pragnienie jest bardzo odporna, stąd rzadko szuka wody. Śpi i odpoczywa przeważnie stojąc, a nie kładąc się. Żyje w stadach, obejmujących kilkanaście, a czasem kilkadziesiąt osobników, prowadzonych przez samca.
Żyrafa ma niespotykane proporcje ciała — mała głowa na bardzo długiej szyi i spadzisty, stosunkowo niewielki tułów na bardzo długich nogach. Osiąga wysokość nawet 6 metrów, a jej waga może dochodzić do półtorej tony. Należy do lądowych ssaków kopytnych.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia