Żubr
 
Żubr
Największym i najpotężniejszym ssakiem lasów liściastych strefy umiarkowanej jest żubr — przedstawiciel kopytnych. Długość jego ciała dochodzi do 3,5 m, wysokość w kłębie do 2 m, a waga do 1 tony. Żywi się trawą, liśćmi, gałązkami i korą. Roślinożercy spędzają większość życia na jedzeniu a pokarm roślinny jest dokładnie przeżuwany i długo trawiony w ich wielkim żołądku oraz długim jelicie. Żubry pierwotnie występowały w lasach całej Europy. Dzisiaj podlegają ścisłej ochronie i żyją tylko w rezerwatach w Polsce i u naszych wschodnich sąsiadów. Tworzą stada złożone najczęściej z kilku osobników, tylko bardzo stare byki i samice trzymają się pojedynczo. Każde stado ma własne terytorium, na które zawsze powraca nawet z najdalszych wędrówek.
Na stosunkowo małej głowie u obu płci występują rogi zagięte ostrzami ku osi ciała. Żubr jest zwierzęciem spokojnym i rzadko ich używa, ale potrafi się też zdenerwować i bronić swoimi rogami.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia