Zebra
 
Zebra
Do najbardziej charakterystycznych mieszkańców sawann i stepów Afryki należy zebra. Jest ssakiem kopytnym z rodziny koniowatych o bardzo oryginalnym ubarwieniu sierści w czarno-białe pasy, których kształt zależy od gatunku zebry, a widoczna na ekranie należy do zebr równikowych. Ten wzór sprzyja zmyleniu drapieżników, które w pogoni za stadem mają kłopoty by wyodrębnić z niego pojedynczego osobnika. W razie niebezpieczeństwa zebry ratują się błyskawiczną ucieczką z szybkością dochodzącą nawet do 60 km/h. Żyją stosunkowo długo — około 30 lat. Zebra ma dużą głowę, przypominającą końską, osadzoną na muskularnej szyi, krępy tułów i stosunkowo krótkie nogi, a jej ogon z kitką włosów na końcu przypomina ogon osła.
Początkowo zebry były bardzo rozpowszechnione na wszystkich sawannach i stepach Afryki położonych na południe od Sahary, ale obszar ich występowania obecnie skurczył się, gdyż były silne tępione.
Wszystkie zebry żyją w stadach złożonych z kilku klaczy z młodymi oraz jednego dojrzałego samca przewodnika. Niekiedy tworzą stada z innymi zwierzętami sawanny — żyrafami, czy antylopami, zwłaszcza w okresie wędrówki na obfitsze pastwiska, a w jedzeniu nie są wybredne i zjadają niemal wszystko co rośnie.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia