Tygrys
 
Tygrys
Symbol Azji, otoczony czcią i legendą. Jest największym drapieżnikiem z rodziny kotów. Dojrzałość osiąga w wieku 3 lat, a żyje do 30. Nie jest typowym zwierzęciem nocnym, gdyż można go spotkać również w dzień. Nie lubi wspinać się na drzewa, ale za to ma niezwykłe dla kotów upodobanie do wody i jest świetnym pływakiem. Ciężar jego potężnego ciała może przekroczyć nawet 300 kg, długość dochodzi do 3 metrów, ogon do metra, a wysokość w kłębie do ponad metra. Futro ma żółto- rudawe w czarne pręgi, a boki głowy i stronę brzuszną białe. Tylne kończyny są dłuższe od przednich, co ułatwia mu skoki na odległość nawet 6 metrów.
Tygrysimi dziećmi zajmuje się tylko matka. Samiec nie interesuje się nimi, nie opiekuje ani nie dostarcza pokarmu swojej rodzinie.
Pierwotnie tygrysy żyły prawie w całej Azji — od wschodnich wybrzeży Morza Kaspijskiego po Mandżurię oraz od Jawy, Sumatry i Bali aż po Syberię i północne Chiny. Na tak rozległym obszarze, gdzie panują różnorodne warunki klimatyczne, występowało kilka ich podgatunków: tygrys sumatrzański, którego właśnie oglądamy, bengalski, syberyjski.
W środowisku naturalnym tygrysy żyją dziś w lasach tropikalnych, zaroślach bambusowych i wszelkich gęstwinach. Liczba tygrysów żyjących na wolności zmniejsza się w bardzo szybkim tempie. W ciągu ostatnich stu lat zmniejszyła się o 95% i dziś wynosi około 5000, a obszar ich występowania jest ograniczony do części Indii, Nepalu, Azji południowo-wschodniej, Indonezji i Chin oraz Syberii, gdzie w większości żyją w rezerwatach. Tygrys jest samotnikiem i nie poszukuje towarzystwa swoich współbraci, natomiast potrzebuje dużego terytorium, na którym może polować. Jako gatunek zagrożony wyginięciem należy do zwierząt objętych ochroną.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia