Magdalena, Isla
 
Magdalena, Isla
rodzaj — wyspa
nazwa — hiszp. Isla Magdalena, ang. Magdalena Island
państwo — Chile
położenie — Cieśnina Magellana
powierzchnia — 8 km2
Należąca do Chile Isla Magdalena jest położona w Cieśninie Magellana, ok. 40 km na północ od portowego miasta Punta Arenas.
Wyspa, o powierzchni 8 km2, jest naturalną ostoją pingwinów Magellana (Spheniscus Magellanicus), tworzącą tzw. Monumento Natural „Los Pingüinos”.
Obecnie kolonia pingwinów na Isla Magdalena liczy ok. 70.000 par. Ptaki przypływają tu z północy i przebywają na lądzie od listopada do marca — jest to ich okres lęgowy. Każda para rok w rok powraca do tej samej nory.
Pingwiny są monogamiczne, składają jedno do dwóch jaj w wykopanych przez siebie ostrymi dziobami i pazurami norach, głębokich na nie więcej niż metr. Jaja są wysiadywane zazwyczaj przez samice, a młode wykluwają się w listopadzie i grudniu. Pingwiny charakteryzują się zorganizowanym życiem społecznym — np. dorosłe osobniki opiekują się grupkami małych, podczas gdy ich rodzice polują w okolicznych wodach na ryby, skorupiaki morskie i głowonogi. Długość życia Spheniscusa Magellanicusa waha się między 15 a 20 lat. Pingwiny Magellana ze względu na charakterystyczne wydawane odgłosy nazywane są pingwinimi osłami.
Na Isla Magdalena usytuowana jest latarnia morska, w której przez cały rok mieszkają wyłącznie strażnicy wyspy. Wewnątrz latarni znajdują się informacje oraz wystawa fotografii dotyczące morskiej fauny Cieśniny Magellana. Do wyspy dociera się statkiem, zaś zwiedzanie odbywa się wyłącznie po wyznaczonych ścieżkach.
Anita Kucharska i Maciej „Kruger” Kiersztyn
Ilustracje
Magdalena, wyspa, kolonia pingwinów Magellana (Chile)fot. A. Kucharska/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN

Spis tematów hasła

Powiązane hasła

Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia