Kulinaria amerykańskie
 
Kulinaria amerykańskie
Najtrwalszym wkładem Ameryki w światową gastronomię okaże się zapewne „fast food”, tym niemniej sama różnorodność potraw dostępnych w USA może być oszałamiająca. Pomyłką i prostactwem jest utożsamianie kuchni amerykańskiej z hamburgerem czy pleniącymi się na całym świecie sieciami fastfoodów jak McDonald‘s czy Burger King.
W małych etnicznych knajpkach, można zjeść wszystko, co kiedykolwiek wymyślono na świecie i okazało się jadalne: od oryginalnego tajskiego Pad thai, przez arabską dolmę, grecką mussakę po rosyjskie bliny. Amerykanie, szczególnie mieszkańcy wielkich miast, jak Nowy Jork czy Chicago, dzięki bezpośredniemu obcowaniu z międzynarodową mieszanką smaków, mają najwyższą kulturę kulinarną na świecie. Istnieją też regionalne odmiany kuchni amerykańskiej.
 
Hity amerykańskiej kuchni popularnej:
 
Kuchnie regionalne:
Ewa Szabłowska
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia