Hipopotam nilowy
 
Hipopotam nilowy
Jedyny przedstawiciel ssaków kopytnych prowadzący ziemno-wodny tryb życia. Żywi się roślinnością wodną i nadbrzeżną, a żeruje głównie w nocy. Oczy i uszy umieszczone są wysoko na głowie, dzięki czemu hipopotam może obserwować otoczenie, będąc prawie całkowicie zanurzonym w wodzie. Brunatna gruba skóra jest sfałdowana na karku, a pysk jest bardzo szeroki. Hipopotam większą część życia spędza w rzekach lub w jeziorach. Żyje na ogół gromadnie w płytkich mulistych wodach. Rzadko wchodzi do głębszej wody. Najgorętsze godziny dnia przesypia ukryty w trzcinach i szuwarach. Hipopotam był kiedyś pospolity w całej Afryce, aż po deltę Nilu, a teraz można go spotkać w rzekach i jeziorach, położonych na południe od Sahary.
Ogromne siekacze i kły hipopotama stale rosną, a zęby policzkowe są przystosowane do miażdżenia pokarmu roślinnego. Dorosły hipopotam może dochodzić do ponad 4 m długości, a jego waga może osiągnąć nawet 4 tony. Potężne walcowate ciało wsparte jest na krótkich kończynach.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia