Gepard
 
Gepard
Gepard, to najszybszy ssak lądowy. Odznacza się małą zaokrągloną głową o niewielkich uszach. Od wewnętrznych kącików oczu aż do pyska biegną dwie czarne linie, jak ślady po łzach. Sierść ma kolor szaro-żółty lub rudawy. Całe ciało z wyjątkiem białego brzucha pokrywają równomiernie niewielkie czarne cętki. Dzięki małej głowie i niezwykle smukłej sylwetce gepard zdecydowanie różni się od potężnych tygrysów i lwów. W przeciwieństwie do wszystkich innych kotów ma bardzo długie nogi o tępych, nieznacznie zakrzywionych i tylko częściowo wciąganych pazurach. Nadaje mu to wygląd raczej psa niż kota. Długość ciała geparda wynosi około 130 cm, a ogona około 70, co ułatwia mu utrzymanie mu utrzymanie równowagi podczas szybkiego biegu. Ciężar ciała wynosi zaledwie 60 kg.
Małe gepardy po urodzeniu ważą od 250 do 300 g i po około 10 dniach po raz pierwszy otwierają oczy. Początkowo mają szare futro i niewielką grzywę, która jest widoczna nawet do 10 miesiąca. W naturalnym środowisku, mając parę tygodni już towarzyszą matce w jej wędrówkach i jedzą część upolowanej przez nią zwierzyny. Natomiast w ogrodzie zoologicznym niecierpliwie oczekują na obiad.
Najedzone maluchy bawią się zupełnie tak samo jak domowe kotki. Wychowaniem dzieci zajmuje się tylko matka, samiec nie bierze w tym udziału. Gepardy żyją samotnie lub łączą się w niewielkie stada. Prowadzą dzienny tryb życia. Samica nie jest zwierzęciem terytorialnym, natomiast samiec geparda w obronie swojego terytorium potrafi zaciekle walczyć z innymi samcami. Gepardy łatwo dają się oswoić, a po oswojeniu jest to najłagodniejsze i najpotulniejsze zwierzę w całej rodzinie kotów.
Małe gepardy potrafią wspinać się na drzewa, natomiast dorosłe już nie, ale za to są przystosowane do bardzo szybkiego biegu. Osiągają prędkość do 110 km/h, jednak tylko na bardzo krótkim dystansie.
Gepard jest zwierzęciem równinnym, żyjącym na stepach i na sawannach. Dzieli ten sam obszar z lwami, lampartami i hienami, ale dzięki legendarnej wręcz szybkości udaje mu się przetrwać, mimo takiej ostrej konkurencji. Kiedyś był pospolitym zwierzęciem na większości obszarów Afryki, Bliskiego Wschodu oraz Indii. Dzisiaj teren jego występowania ogranicza się do Afryki oraz środkowych Indii.
Gepard stał się gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Po około 3 miesiącach życia małe gepardy przestają ssać mleko, ale przy mamie pozostają prawie do 2 roku życia.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia