sowy
 
Encyklopedia
sowy, Strigiformes,
rząd ptaków;
współcześnie żyjące gat. należą do 2 rodzin: puszczykowatych (Strigidae) i płomykówkowatych (Tytonidae), w sumie 178 gat.; ubarwienie obu płci zwykle jednakowe, samica z reguły większa od samca; upierzenie miękkie, puszyste; głowa duża, okrągła, z oczami osadzonymi frontalnie i otoczonymi charakterystycznie ułożonymi piórami (szlara); dziób silnie zakrzywiony; u większości tryb życia nocny, mają doskonale rozwinięty wzrok i słuch, latają bezszelestnie; drapieżne, żywią się drobnymi gryzoniami, nietoperzami, małymi ptakami i owadami; gnieżdżą się gł. w dziuplach, szczelinach skał, w zabudowaniach; wydają osobliwe, hukające i jękliwe głosy; szeroko rozprzestrzenione na wszystkich kontynentach; reprezentowane w Polsce przez 12 gat., jak m.in.: płomykówka; puchacz, syczek, pójdźka, puszczyk, nadto sowa uszata, Asio otus (dł. 35 cm), z  „uszami” z piór na głowie, zamieszkuje Eurazję i północną Afrykę; w Polsce pospolita; znacznie rzadsza sowa błotna, A. flammeus (dł. 35–40 cm) z małymi „uszami”, i pojawiająca się sporadycznie sowa biała, Nyctea scandiaca (dł. ok. 60 cm), zamieszkująca obszary podbiegunowe; wszystkie sowy są w Polsce chronione.
Ilustracje
Sowa uszata (Asio otus)fot. A. Tabor/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Puchacz (Bubo bubo)fot. S. Wąsik/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Pójdźka (Athene noctua)fot. J. Romanowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Puszczyk (Strix aluco)fot. P. Fabijański/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia